Viisi yllättävää syytä, miksi parhaat johtajat ovat kiinnostuneita tiedolla johtamisesta juuri nyt

Kymmenen vuotta sitten aloitimme Ratkaisutoimisto Seedissä ja sittemmin Taito Unitedissa tiedolla johtamisen systemaattisen kehitys- ja tutkimustyön. Kymmenen pitkän vuoden ajan teimme töitä asiakkaillemme ja omille yrityksillemme intohimolla, mutta suoraan sanoen paljon muiden häiritsemättä.

Miksi tiedolla johtaminen kiinnostaa?

Olemme vuosia Seedissä kehittäneet asikkaidemme (ja omaa) liiketoimintaa tiedolla johtaen. Kun Helsingin Seudun Kauppakamarin valmennustiimi oli yhteydessä meihin ja kertoi, että tiedolla johtaminen saattaisi kiinnostaa laajemmin Kamarin asiakkaita, oli ehdotukseen helppo tarttua. Ensimmäisenä toteutimme Kauppakamarin kanssa webinaarin tiedolla johtamisesta ja KABOOM! Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan.

Minulle heräsi kysymys: Miksi johtajat ovat kiinnostuneita tiedolla johtamisesta juurin nyt?

Yllättäviäkin syitä

Syyt tiedolla johtamisen voimakkaaseen pintautumiseen osin yllättivät:

  1. Arvausten arvostus vähenee. Yksi haastattelemistani johtajista tiivisti kaiken läpäisevän trendin hyvin: ”Joku kerta mietin, että miten on mahdollista, ettei koronakriisiin tunnuttu olleen terveydenhuollossa varauduttu mitenkään. Hiki pyrki pintaan, että oma hallitukseni voisi hyvin väittää samaa myös meidän toiminnastamme.”
  2. Liikkeen johtaminen on taidetta, mutta sitä pitää tarkastella tieteellisesti. Digitalisaatio kerää dataa kaikista toiminnoista, mutta miten johdamme tuon datan kautta? Mitä pitäisi tehdä, että data muuttuisi ymmärrykseksi ja ymmärrys paremmaksi toiminnaksi?
  3. Usko oman organisaation kykyyn muuttua on kasvanut. ”Aiemmin olin hyvin varovainen vaatimaan tai tekemään isoja muutoksia. En ollut ollenkaan varma pysyisikö organisaatio vauhdissani tai ajatuksissani mukana. Ja sitten korona! Valtavat muutokset muutamassa viikossa.” Siinähän se. Miksei näitä muutostarpeita tehtäisi tietoon perustuen ja proaktiivisesti, ei vain pakon edessä?
  4. Vihdoin meillä on aikaa. Moni haastattelemistani johtajista oli jo aiemmin tunnistanut tiedolla johtamisen mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämiseen, mutta asiaan ei ollut ollut aikaa paneutua rauhassa oman tiimin kanssa. Sitten korona. Nyt on!
  5. Tiedolla johtamiseen on tarjolla valmiita lähestymisiä. Kun aikaa tiedolla johtamiseen paneutumiseen oli, moni johtaja löysi nopeasti tuon jo aiemmin mainitun webinaarimme. Tiedolla johtamisen hankkeiden ei tarvitse olla mittavia, vaan selkeitä ja nopeita. Tuloksia säätöinä ja lisämyyntinä alkaa useimmiten syntyä jo paneutumisen aikana. Niin se on, että osa tiedolla johtamisen hedelmistä on varsin helppo poimia.

Jos aihe kiinnostaa, vedämme jälleen Juhani Strömbergin kanssa Tiedolla johtamisen tehovalmennuksen 9.5.23. Tämä lienee helpoin ja edullisin tapa päästä hyvään vauhtiin tai vaihtoehtoisesti kehittää omaa tiedolla johtamistaan.

Marko Parkkinen
Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtaja ja sarjayrittäjä


Katso myös