Ratkaisuja koronaviruksen piinaamille pk-yrityksille

Mitä yritys voi tehdä Koronavirusepidemian keskellä turvatakseen yrityksen toiminnan myös tulevaisuudessa? Muutama ratkaisu kohtalotovereillemme.

  1. Tarkista mahdollisuudet. Tarkista mitä sanovat sopimusehtosi asiakkaiden kanssa force majeurista, keskeytysvakuutuksesi, pankki, eläkeyhtiö? Lue Keskuskauppakamarin ohjeistuksia yrityksille koronavirukseen liittyen. Tarkista olisiko teillä mahdollisuutta Business Finlandin apuun?
  2. Hoida henkilöstö oikein. Työllistätkö säännöllisesti enemmän kuin 20 henkilöä? Jos vastasit kyllä, tulee sinun noudattaa lakia yhteistoiminnasta yrityksissä ja pääsääntöisesti käydä yt-neuvottelut ennen lomautuksia tai irtisanomisia. Neuvotteluajat muuttuvat ja päivittyvät koronatilanteessa. Elinkeinoelämän keskusliiton sivuilta löytyy päivittyvä tietopaketti voimassaolevasta säännöstöstä. Jos taas työllistät alle 20 henkilöä, on työsopimuslaki se, josta löytyvät toimintaohjeet. YT-lakia ei tarvitse soveltaa tai YT-neuvotteluita käydä.
  3. Lomauta, jos tarpeen. Työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle henkilökohtaisesti ennen lomautuksen alkamista. Jos ilmoitusta ei voida toimittaa henkilökohtaisesti, sen saa toimittaa kirjeitse tai sähköisesti samaa ilmoitusaikaa noudattaen. Ilmoituksessa on mainittava lomautuksen peruste, sen alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto. Lue lisää Työsuojelun sivuilta lomautuksesta sekä TE-keskuksen sivuilta mitä tehdä jos sinut lomautetaan
  4. Tiedota ja varaudu tulevaan. This too shall pass! Tiedota avoimesti ja aktiivisesti sekä henkilöstölle että asiakkaille mitä tapahtuu. Älä piiloudu. Kohdista katse tulevaan ja aloita valmistelemaan koronan jälkeistä aikaa.

 

Kirjoittaja on Johanna Parkkinen, lakimies ja pitkän linjan HR-asiantuntija. Johanna Parkkisen erikoisalaa ovat haastavat henkilöstöön ja esimiestyöhön liittyvät tilanteet, hänellä on kokemusta henkilöstötoimintojen käynnistämisestä, yt-neuvotteluista, sekä johtamisesta ja kehittämisestä useissa yrityksissä.


Katso myös