Pilke silmäkulmassa töissä ja kehittämisessä

Maalarimestarien Oyn toimitusjohtaja Clas Weckströmillä on vankka 20 vuoden kokemus teknisestä tukkukaupasta. Taustaltaan hän on “perinteinen myynti-insinööri ”. Hän kokee aktiivisen kehittämisen ja asioihin tarttumisen tärkeänä. Uransa aikana Clas on oppinut korostamaan konseptin tärkeyttä paitsi asiakkaille viestimisessä myös yrityksen sisällä, sillä “sieltähän se koko toiminnan ydin lähtee”.

Jo yli kymmenen vuoden ajan Maalarimestareita luotsannut Clas palkattiin toimitusjohtajaksi edellisen jäätyä eläkkeelle. Silloiset toimintamallit herättivät Clasin ajatukset kehittämisestä, sillä “hyppäys edellisestä työpaikasta tähän tuntui kuin oltaisiin menty 10-15 vuotta ajassa taaksepäin”. Sen jälkeen oli selvää, että muutoksia on tehtävä, mutta tehtävä ei ollutkaan yhtä helppo kuin olisi voinut kuvitella. Aikaa meni tuplasti enemmän kuin arvioitiin.

“Enää ei rokata yhdessä”

Clasin mielestä liika vakavoituminen työssä ja jatkuva kiire vaivaavat monia nykyisillä työmarkkinoilla. “Omaan työhön liiaksi syventyvä keskittyminen ja yksilökeskeisyys luo “vastarinnan” positiiviselle, pilke silmäkulmassa tapahtuvalle työnteolle.”, hän sanoo. Rento ote ja yhdessä tekemisen meininki on Clasin mukaan olennaista innostavan työilmapiirin luomiseksi.

HTK-kurssille Clas lähti mielenkiinnosta mukaan hakemaan lisää näkövinkkeleitä. “Se, että pääsee päivittäisen tekemisen ulkopuolelle tarkastelemaan tulevaisuutta antaa mahdollisuuden uusien näkökulmien avaamiselle”. Kehittäjän näkökulmasta Clas haluaa Maalarimestareilta vielä parempaa suorituskykyä. “Alalle on vaikea saada hirmu päteviä tekijöitä”, hän sanoo ja kertoo, että myös rekrytointi on hankalaa. “Pätevien ihmisten löytäminen on haaste”.

Moottoriurheilua ja jotain pientä bisnestä

Vastapainona aktiiviselle kehittämistyölle Clas harrastaa moottoriurheilua, joka onkin kiinnostanut häntä jo pienestä pitäen. “Rata-ajoakin on tullut harrastettua ja lisäksi kotona on harrasteauto, jonka parissa tulee puuhasteltua”, Clas kertoo. Myös golfmailat pysyvät kädessä, kuten kunnon johtajalla pitääkin. Tulevaisuudessa eläkepäivien ohessa Clas toivoisi pyörittävänsä “jotain pientä bisnestä”.

Tulevaisuudennäkymät pintamateriaalien parissa ovat suhteellisen selkeät. “Nykyisin tiedonkulku on aivan erilaista kuin 20 vuotta sitten ja vauhti tulee varmasti vain kiihtymään. Asiakkaat ovat jo liikkeeseen tullessaan tietoisia mitä ja minkälaisia materiaaleja he kaipaavat. On tapahtunut ostovallankumous, ja myyntiprosessi on mennyt aivan uusiksi”, Clas valottaa.

Suomen kehittämistarpeisiin ei Clasin mielestä ole helppoa ratkaisua.  Uusia työpaikkoja ei synny ellei ole riittävää kysyntää. Yritykset ovat tehostaneet toimintojaan ja ylimääräistä työvoimaa ei ole, eikä uutta palkata ellei yritys kasva. ”On vaikea ennustaa riittääkö töitä kokoaikaiselle työntekijälle”, Clas sanoo ja lisää, että työn tekemisen ja palkkauksen pohtimisen tueksi tulisi aina miettiä tarve työn takana. “Koulutuksen kautta voisi tukea yrittäjyyttä, jotta yrittäminen olisi tulevaisuuden tekijöille helpompaa”, hän summaa.

Clas Weckström, Toimitusjohtaja, Maalarimestarien Oy