Miksi miksi on tärkeämpää kuin miten?

Kehittämishankkeessa tarvitaan prosesseja, työkaluja ja osaamista. Kehittämishankkeessa tarvitaan myös karttaa, kompassia ja välillä karttakeppiäkin. Vaikka hanke olisi kuinka hyvin johdettu, se ei auta, jos suunta on väärä tai tiimi pyörii ympyrää jahdaten omaa häntäänsä.

Miksi on vaikea kysymys. Miksi me tarvitsemme tätä, mitä hyvää tästä seuraa ja mistä meidän on oltava valmiita luopumaan, että pääsisimme sinne minne haluamme mennä. Tai minne meidän olisi hyvä mennä.

Jälkikäteen ennustaminen on helpompaa, vaikka ei sekään aina osu oikeaan. Kenelläkään ei ole kristallipalloa, joka sanoisi millainen maailma on viikon, vuoden tai vuosisadan kuluttua. Mutta hyvä kehittäjä ottaa huomioon reunaehdot, kuten resurssit, mahdolliset ja todennäköiset tulevaisuuden skenaariot sekä sen, mikä on milloinkin järkevä tapa toimia. Voltairen sanoin: ”Paras on hyvän pahin vihollinen.” On päätettävä, halutaanko nopeasti eteenpäin ja vaihdetaan kurssia ketterästi navigoiden, vai tehdäänkö täydellinen tuotos, joka on valitettavasti vain vuoden myöhässä ja tarve on jo hävinnyt.

Kun osataan edes auttavasti vastata kysymykseen miksi, voidaan miettiä mitä työkaluja tarvitaan, missä aikataulussa edetään ja millaista osaamista on tiimiin rekrytoitava. Sillä jos suunta on hukassa, voi hyväkin hanke karahtaa kiville.

Kati Halonen
yrittäjä ja viestinnän tekijä

PolyQuality Oy

Ratkaisutoimisto Seedi onnittelee Katia! Kehittäjäanalyysin ryhmäarviossa Katin kehittäjäprofiili on Mustan vyön kehittäjä. Testaa sinäkin oma kehittäjäprofiilisi.