Idearikkauden jalostaminen odotuksena HTK-kurssilta

Marinalla on monipuolisesti taustaa taloushallinnosta sekä ketjun että toimintojen kehittämisestä. Vuoden 2016 alusta hän on toiminut Kiinteistömaailman varatoimitusjohtajana. Kiinteistönvälitysalalta hänellä on vankka 12 vuoden kokemus ja kehittämiseen hänellä on innovatiivinen ote: “asioita ei ole kiva tehdä vanhoilla tavoilla”.

Koulutustaustaa Marinalla on kauppaopistosta, jonka lisäksi hän suoritti edellisvuonna KTM:n tutkinnon kahdessa ja puolessa vuodessa töiden ohessa. Helsinkiläinen kahden aikuisen lapsen äiti on omien sanojensa mukaan aikoinaan toiminut “taksikuskina” huristellen lapsien kanssa milloin pesäpallokentän tai jääkiekkokaukalon ääreen. Leikkimielisesti hän kuvaa itseään “mestarien tuottajaksi”, sillä molemmat lapset ovat menestyneet liikuntaharrastuksissaan.

Miksi mukana HTK:ssa?

Marinalle tilaisuus lähteä mukaan HTK-valmennukseen tuntui mahdollisuudelta keskittyä kehittämiseen ja uusiin ajatuksiin ajan kanssa. Normaalin työarjen keskellä kehittämisajatukset jäävät helposti tehtäväpinkan viimeisiksi.

Odotukset HTK-valmennuksen annista ovat selvät. Tavoitteena on löytää koordinoidumpi tapa seurata ja johtaa kaikkia meneillään olevia projekteja eli “pysyä kärryillä” erillisistä projekteista, vaikka ei itse niissä mukana olisikaan. Kokonaiskuvan hallinta on erittäin tärkeää erityisesti johtoryhmälle, sillä projektien on kuljettava strategian mukaisesti.

Henkilökohtaisesti Marina toivoo valmennukselta pystyvänsä jalostamaan idearikkautta ja saavansa ympärilleen samanhenkisten ihmisten yhteisön. Kiinteistömaailma toimii franchising-periaatteella ja näin ollen ketjujohto on suhteellisen kevyt, jolloin “palloseinää” ajatusten jakamiselle löytyy harvoin.

Savupiipputeollisuuden aika on ohi

Mitä Suomessa pitäisi kehittää, jotta saadaan luotua 100 000 työpaikkaa? Marinan mielestä vastakkainasettelu yrittäjien ja “duunarien” välillä tulisi murtaa ja hän näkee vahvat ammattiliitot kehittymisen jarruna ja jopa ehkä esteenä.

“Digitalisaation avulla tehostettu tuotanto on tulevaisuutta ja digitaalinen palvelukehittäminen tulee syrjäyttämään perinteisen savupiipputeollisuuden – sen aika on jo ohi”, hän kiteyttää.

Suomen kehittymiselle välttämätöntä Marinan mielestä on koulutukseen panostaminen. “Se, mitä kouluissa opetetaan voitaisiin miettiä uudelleen ja pohtia, mitä tulevaisuuden työntekijöiltä ja yrittäjiltä vaaditaan.” Marina haluaisi tuoda talous-, esiintymis- sekä yrittäjyysopetusta jo ala-asteelle ja kannustaa opintojen kautta innovatiivisuuuteen sekä yrittäjyyteen.

Marina Salenius, varatoimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy