Viisi vinkkiä kasvuun: Henrik Dahl, toimitusjohtaja, Eniram

1. Yhdistä eri alojan osaajia

Kaksi näkökulmaa on vahvempi kuin yksi. Havaitsimme tuotekehitysvaiheessa, että paljon tietoa alusten toiminnasta meni hukkaan, koska insinöörien ja merikarhujen ajatusmaailmat eivät kohdanneet. Me tulimme siihen väliin. Kun kapteenit ja koodarit saatiin puhumaan keskenään ja ymmärtämään toisiaan se loi uutta arvoa markkinoille.

2. Mene rohkeasti kohti tuntematonta

Kokemattomuus on mahdollisuus ja voimavara. Urautunut ajattelu ei enää havaitse uusia tarpeita ja muutoksen mahdollisuuksia. Itse tulen meriteollisuuden ulkopuolelta. Kun katselee vanhaa toimialaa uusin silmin, jää tilaa innovaatioille, kritiikille ja uusille ajatuksille.

3. Kuuntele asiakasta ja unohda mitä hän sanoi

Eniramin alkutaipaleella meillä oli kymmeniä ideoita ja yrityksiltä tullut palaute oli liiankin positiivista: nyökyteltiin, että tehkää kaikki! Lopulta päätimme neuvojen vastaisesti valita yhden asian ja tulla siinä maailman parhaiksi.

4. Tunne koko arvoketju

Arvoketjun rakentaminen itse on hidasta ja raskasta, mutta se kannattaa. Olemme globaali markkinajohtaja, koska tunnemme koko ketjun ja meiltä voi ostaa kokonaisvaltaisen palvelun. Vinkin toinen puoli on luopuminen. Ketjua voi ja kannattaakin alkaa karsia yrityksen kasvaessa, että tekeminen pysyy notkeana.

5. Muista että ihmiset ovat kaiken takana

Myös loppukäyttäjä on ihminen. Vaikka olemme maailman parhaita datan mallinnuksessa, se ei riitä, sillä teknologiaa käyttävien merikapteenien pitää osata ja haluta käyttää tuotetta oikein. Tämä koskee kaikkea teknologialiiketoimintaa. Ihmiset ovat usein muutosvastarintaisia ja heidät pitää voittaa puolelleen. Meillä on omia merikapteeneita ja konsultteja, jotka vievät käytön loppuun saakka ja lupaamamme säästöt toteutuvat lopulta sitä kautta.

Henrik Dahl on meriteollisuuden päätöksenteon tukijärjestelmiä tuottavan Eniramin toimitusjohtaja. Globaalin yrityksen päätuote on optimaalista kulkuasentoa reaaliajassa mittaava Eniram Trim, jonka avulla miehistö pystyy säätämään laivan ajoasennon eli trimmin siten, että veden aiheuttama vastus on mahdollisimman pieni. Tämä säästää merkittävästi polttoainetta ja rahaa sekä pienentää hiilidioksidipäästöjä. Lippulaivatuotteen lisäksi Eniram on kehittänyt kokonaisvaltaisen ratkaisun vähentää laivojen polttoainetta.

Eniram on valittu Global Cleantech 100 -listalle vuonna 2014 ja yritys nimettiin kesäkuussa yhdeksi viidestä vuosikymmenen cleantech-yrityksestä Euroopassa arvovaltaisen Cleantech Groupin toimesta.

Jaa mielipiteesi