Suomalaisten käsitys työelämätaidoistaan on virheellinen: ylin johto yliarvioi ja asiantuntijat aliarvioivat  osaamisensa

Yrityksen menestys vaatii jatkuvaa liiketoiminnan kehittämistä. Henkilökunnalta se edellyttää kolmea työelämätaitoa: kykyä nähdä tulevaisuuden mahdollisuuksia, kykyä tarttua toimeen ja kykyä saada muut mukaan. Työntekijöillä on realistinen kuva omasta osaamisestaan, mutta asiantuntijat ja johtoporras joko yli- tai aliarvioivat omat kykynsä.

Ratkaisutoimisto Seedi ja professori Göte Nyman selvittivät, millä tasolla kehittäjätiimien osaaminen yrityksissä on.

Aineisto paljasti, etteivät suomalaiset tiedä, kuinka hyviä he ovat kannustamaan muita mukaan toimintaan. Etenkin asiantuntijat aliarvioivat osaamisensa: vastaajista yli 40 % aliarvioi kykynsä innostaa muita.

Eniten kehittämistaitojen vahvistusta kaipaavat toimitusjohtajia lukuun ottamatta organisaatioiden keski- ja ylin johto. Ryhmäarvioiden perusteella keskijohto sai matalimmat pisteet kaikilla kolmella osa-alueella.

Ylimmästä johdosta 50 % yliarvioi kykynsä nähdä tulevaisuuden mahdollisuuksia ja kykynsä tarttua toimeen. Toimitusjohtajien vastauksia tarkasteltiin muusta ylimmästä johdosta erillään.

Aineiston perusteella toimitusjohtajilla on vahvinta osaamista organisaatioiden kehittämiseen. He ovat hyviä näkemään tulevaisuuden mahdollisuuksia, tarttumaan toimeen ja innostamaan muita mukaan toimintaan.

Kilpailijoita ripeämpi yrityksen ja itsensä kehittäminen on avain kilpailijoita nopeampaan kasvuun. Siksi kehittäjätaitojakin on jatkuvasti syytä kehittää

Eri toimihenkilöillä on omat vahvuus- ja heikkousalueensa. Asiantuntijat ovat hyviä kannustamaan muita mukaan toimintaan, mutta heidän pitäisi olla aktiivisempia tarttumaan toimeen. Työntekijät taas ovat hyviä tarttumaan toimeen, mutta he eivät koe olevansa hyviä näkemään tulvaisuuden mahdollisuuksia.

”Jokaisen kehittäjän ei tarvitse hallita kaikkia osa-alueita. On tärkeää varmistaa, että kehityshankkeen tiimistä löytyy tasapainoisesti eri kehittämistaitoja”, professori Göte Nyman toteaa.

Nymanin mukaan yrityksen on syytä selvittää, millä tasolla sen kehittäjätaidot ovat, kun isoja muutoksia on edessä.

”Kilpailijoita ripeämpi yrityksen ja itsensä kehittäminen on avain kilpailijoita nopeampaan kasvuun. Tämä puolestaan johtaa hyvään kannattavuuteen. Siksi kehittäjätaitojakin on jatkuvasti syytä kehittää”, Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtaja Marko Parkkinen sanoo.

Ratkaisutoimisto Seedi ja Göte Nyman ovat selvittäneet organisaatioiden kehittäjätiimien osaamista vuosien 2012-2018 välillä. Laaja havaintoaineisto koostuu yli 800 vastaajan tuloksista.

 

Aiheesta muualla

Kauppalehti: Suomalaisilla väärät luulot taidoistaan töissä: Johto yliarvioi osaamisensa, asiantuntijat aliarvioivat omansa

Talouselämä: Suomalaiset eivät ole perillä työelämäosaamisestaan – Ylin johto yliarvioi ja asiantuntijat aliarvioivat

Rahamaailma: Suomalaisten käsitys työelämätaidoistaan on virheellinen: ylin johto yliarvioi ja asiantuntijat aliarvioivat  osaamisensa

 

Testaa oma kehittäjäosaamisesi tästä >> 

 

Tiedote julkaistu 20.6.2018

 

Hanna Schneider, viestinnän asiantuntija, Ratkaisutoimisto Seedi