Miksi ja miten perustimme Woodlyn

Ratkaisutoimisto Seedi perusti Woodlyn vuonna 2011 estämään ruokahävikkiä ekologisella tavalla.

Me Seedissä metsästämme jatkuvasti suuria ongelmia. Ajoittain jopa yritämme ratkaista ne. Yleensä ihmisillä on taipumus hypätä suoraan ideoihin tutkimatta tarpeeksi perusteellisesti ongelmia. Onko kyseinen ongelma ensinnäkin ratkaisemisen arvoinen?

Yksi vuonna 2011 tutkimamme ongelma tuli esiin, kun olin osa Suomen kansallista ruokastrategiakomiteaa. Ruokahävikki on kasvava ongelma, joka voidaan osittain ratkaista lisäämällä elintarvikepakkausten määrää, mutta toisaalta öljyn ja öljytuotteiden, kuten muovin, käyttöä on vähennettävä ympäristön pelastamiseksi. Mikä valtava ongelma, joka vain pahenee joka päivä!

Yhdessä kollegoideni Tanja Haapamäen ja Kalle Tanhuanpään kanssa tutkimme erilaisia markkinoita ja huomasimme, että kuluttajat eivät ymmärrä pakkausmateriaalien hintoja, ja samaan aikaan ovat valmiita maksamaan enemmän ekologisista ratkaisuista. Asiat alkoivat todella etenemään, kun tapasimme Esa Torniaisen (nyt Papticin perustaja), joka työskenteli Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Esa uskoo, että puusta on mahdollista kehittää melkein mitä tahansa, ja olimme onnekkaita uskoessamme häneen.

Rekisteröimme yrityksen toimialan nimellä ”maapallon pelastaminen kehittämällä biomuoveja”. Yrityksen nimi Welmu International Oy oli lapsellinen leikkisanailu, joka yhdisti sanat velmu sekä elmu, viitaten johtavaan muovikelmu tuotemerkkiin. Tämä vihjasi ensimmäiseen tuotelinjaan, johon tähtäsimme.

Palkkasimme erinomaisen tutkimusryhmän, jota Esa VTT:ltä johti. Esa sai myös luvan VTT:ltä liittyä mukaan osa-aikaisena kumppanina. Meillä ei ollut tuttua FFF-rahoitusta (Family, Friends, Fools – Perhe, Ystävät, Hölmöt), vaan pikemminkin FF-rahoitus – me olimme ne hölmöt ja muutamat ystävät (Tuire Huhta, Rami Saarela ja muut) liittyivät mukaan. Tekes myös tuki hanketta lainalla.

Ensimmäinen kehityskierros vuonna 2014 oli rohkaiseva. Saimme valmistettua kelmua laboratoriomittakaavassa. Hurraa!

Pian meidät tuotiin kuitenkin takaisin maanpinnalle. Kiinnitysvaikutus katosi materiaalista muutaman viikon päästä tuotannosta, ja meillä oli ongelmia Tekesin kanssa, koska emme käyttäneet ammatillista apua Tekes lainamme raportoimiseen. Joten yritys oli tilanteessa, jossa jouduimme osittain palauttamaan takaisin etukäteen myönnetyn lainan, mutta lisäksi meillä oli vain todella epämääräinen tuote, jota näyttää tulevaisuuden rahoituksen turvaamiseksi. Kaiken kaikkiaan täydellinen hetki kaiken lopulliseen hylkäämiseen.

”Suuri ongelma” oli edelleen olemassa. Ja se paheni nopeasti. Samalla tutkimusryhmä oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että tuotteemme ongelmat voitaisiin ratkaista. Tutkijan ammattikielellä tämä vahva usko meidän tuotemuutoksiimme meni suunnilleen näin: ”Hyviä merkkejä on jonkin verran, mutta emme voi luvata mitään, sekä voi olla uusia ongelmia, joita emme edes pysty ennakoida.” Joten laitoimme lisää omaa rahaamme mukaan (tehden itsestämme Seedissä taas ne hölmöt).

Mutta meillä oli onnea. Jaakko Kaminen liittyi toimitusjohtajaksi kriittisellä hetkellä. Jaakon ikuinen positiivisuus ja vahva työetiikka vetivät meidät aivan uudelle tasolle.

Jaakko jopa sai idean, että tiimissämme tulisi olla joku, jolla on syvä ymmärrys tuotteesta, esimerkiksi polymeeritekniikasta ja -tuotannosta. Mutta mistä löytäisimme tällaisen neron? Jälleen kerran sanonta ”Finland is a country club, not a country” osoittautui todeksi, kun Martta Asikainen löydettiin. Hän on Woodlyn osakkaan Markus Heinosen naapuri.

Tämän kirjoituksen aihe oli miksi ja miten aloitimme Woodlyn, ja nyt se on kerrottu. Tarinan siitä eteenpäin, kun Martta tuli mukaan tilanteeseen, jossa meillä on puupohjainen materiaalivalikoima elintarvikepakkauksiin Woodly-tuotemerkillä, saavat Jaakko, Martta ja muut kertoa tulevaisuudessa.

Marko Parkkinen
Hallituksen puheenjohtaja
Welmu International Ltd

Lue lisää Woodlysta: https://woodly.fi/


Katso myös